Το 2019 η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός εταιρικού website είναι δεδομένη και σχεδόν κάθε επιχείρηση έχει το δικό της. Όλοι έχουν καταλάβει ότι αν δεν υπάρχεις στο Internet, απλά δεν υπάρχεις. Το ίδιο και η παρουσία στα Social Media (βλέπε: Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest κυρίως).
Το ότι μία επιχείρηση έχει website στο Internet το 2019, δε σημαίνει πάντα ότι έχει ένα website που εκμεταλλεύεται σωστά και άρα κερδίζει όσα μπορεί από αυτό.
Ας δούμε λοιπόν τα 7 σημαντικότερα προβλήματα που αναγνωρίζω σε πολλά website το 2019. Τα προβλήματα και τα σημεία βελτίωσης είναι πολύ περισσότερα, αλλά για να μην κουράσω και για να φανώ χρήσιμος, θα περιοριστώ στα 7 σημαντικότερα.
1. “Βαριεστημένα” websites
Τα “βαριεστημένα websites” είναι αυτά που φτιάχτηκαν από ανάγκη με το μικρότερο δυνατό κόστος και χωρίς μελέτη. Φτιάχτηκαν επειδή έχει και ο ανταγωνισμός ένα.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το έτος 2019 υπάρχουν πολλά τέτοια εκεί έξω. Πάρα πολλά.
Είναι websites που αραδιάζουν κάποιες πληροφορίες για την επιχείρηση και… δεν έχει άλλο!!
Φυσικά ένα τέτοιο website δεν μπορεί να αντέξει στον ανταγωνισμό, ούτε να πείσει έναν υποψήφιο πελάτη για τη σοβαρότητα της επιχείρησης.
Και βέβαια, η επιχείρηση χάνει πολλά, χωρίς να το έχει ακόμη καταλάβει.
2. Websites παλιάς τεχνολογίας – Ανενημέρωτα websites
Υπάρχουν πάρα πολλά εταιρικά websites που φτιάχτηκαν πριν από 3, 5, 7, 10 χρόνια πριν, με τις τεχνολογίες και τα εργαλεία της εποχής και από τότε δεν έχουν ενημερωθεί.
Η κάτοχος εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να τα ενημερώσει ούτε θέλει να επενδύσει. Αυτός που τα έφτιαξε τότε, δεν ενδιαφέρεται γιατί ο πελάτης δεν έχει τη διάθεση να χρηματοδοτήσει την ενημέρωση (update) και αλλαγές.
Έτσι κάθονται, σιωπηλοί μάρτυρες μίας κάποτε προσπάθειας.
Αυτά τα website είναι πραγματικές νάρκες και δούρειοι ίπποι για κυβερνοεπιθέσεις καθώς μπορούν εύκολα να χακαριστούν και να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή spam mails ή παραβίαση ολόκληρων servers.
Η εταιρεία μπορεί να έχει σημαντικό κόστος από τη μη διαθεσιμότητα ή δυσλειτουργία του εταιρικού website. Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να πάθει κάποιος για να μάθει την αξία που έχει το website για την επιχείρησή του.
Και αυτό μας οδηγεί στο επόμενο θέμα. Την ασφάλεια.
3. Έλλειψη Ασφάλεια
Εκπλήσσομαι κάθε μέρα με το πόσα πολλά εταιρικά website εκεί έξω, δεν έχουν καμία μέριμνα για την ασφάλεια και την αυτοπροστασία τους.
Η λήψη μέτρων προστασίας, και η εφαρμογή σχετικών συστημάτων, πρέπει να είναι μία από τις πρώτες σκέψεις όσων σχεδιάζουν websites.
Και όμως, πάρα πολλά websites δεν ενσωματώνουν καμία τεχνική ασφαλείας.
Προφανώς, αυτό δεν είναι άμεση ευθύνη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, αλλά αυτού που έχει φτιάξει το website. Γίνεται όμως έμμεση ευθύνη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, αν επέλεξε τον “ξάδερφο” για να του φτιάξει το site ή τη χαμηλότερη προσφορά.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε το κόστος που μπορούν να δημιουργήσουν σε μία επιχείρηση τα θέματα ασφαλείας.
Από την αποστολή spam mails με την επωνυμία της επιχείρησης, μέχρι την πλήρη καταστροφή της online παρουσίας τους.
4. Δεν ξέρουν τι συμβαίνει στα website τους – Κανένα Tracking Code
Μία από τις επαναστάσεις του Internet είναι ότι μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα ποιοι είναι οι υποψήφιοι πελάτες μας και το τι κάνουν στο επαγγελματικό μας website. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να έχουμε περισσότερους πελάτες και κέρδη.
Το 2019 με την ύπαρξη λύσεων που είναι δωρεάν όπως το Google Analytics και το Google Tag Manager, μου φαίνεται αδιανόητο να μην τα έχει κάποιος ενσωματώσει στο website του και να μην ξέρει τι γίνεται, ποιοι το επισκέπτονται και τι κάνουν.
Κι όμως συμβαίνει και αυτό.
Πολλά εταιρικά website δεν έχουν ενσωματωμένα tracking codes και έτσι δεν γνωρίζουν αν έχουν επισκέπτες, από προέρχονται αυτοί και τι κάνουν!
Χωρίς tracking, δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο τις διαφημίσεις στο Internet που είναι το επόμενο θέμα.
5. Διαφήμιση στο Internet VS Οργανικά Αποτελέσματα VS Σχεδιασμός Site
“Τα πάντα ρει” έλεγε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος. Τα πάντα δηλαδή αλλάζουν και τίποτα δε μένει σταθερό.
Όχι πολύ καιρό πριν, το SEO ήταν η σίγουρη τεχνική για να έχει ένα εταιρικό website επισκεψιμότητα. Να εμφανίζεται όσο το δυνατόν υψηλότερα στα οργανικά αποτελέσματα (στις αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης) χάρις στη βελτιστοποίηση του περιεχομένου του.
Δυστυχώς, λόγω της αλλαγής πολιτικής των επιχειρήσεων πίσω από τις μηχανές αναζήτησης, τις συνεχείς αλλαγές των αλγορίθμων που χρησιμοποιούν, της ύπαρξης πολλών directories (βλέπε skroutz, bestprice, vrisko, xo, κ.λπ.), τα websites αρχίζουν να εμφανίζονται όλο και χαμηλότερα στα οργανικά αποτελέσματα.
Ο μόνος τρόπος για να εμφανιστούν πρώτα είναι να διαφημιστούν στο Ineternet.
Και αν νομίζετε ότι η μόνη παράμετρος επιτυχίας και απόδοσης των online διαφημίσεων είναι το χρήμα (όποιος δίνει τα περισσότερα σε διαφημίσεις κερδίζει τα περισσότερα), κάνετε λάθος!
Ας υποθέσουμε ότι είστε δικηγόρος και θέλετε να διαφημίσετε τις υπηρεσίες σας για διαζύγια, αλλά στο website σας δεν έχετε προνοήσει να έχετε ειδική ενότητα για υπηρεσίες διαζυγίων. Το ερώτημα είναι, την ίδια επιτυχία θα έχει η διαφήμιση αν:
- στέλνετε τον ενδιαφερόμενο σε μία γενική σελίδα δικηγορικών υπηρεσιών όπου ανάμεσα σε δεκάδες άλλες αναφέρονται και τα διαζύγια;
- τον στέλνετε να δει μία σελίδα ειδικά για τα διαζύγια και το τι μπορείτε να προσφέρετε;
Φανταστείτε το ίδιο ερώτημα για λογιστές, μηχανικούς, γιατρούς, τοπογράφους.
Άρα το site πρέπει να έχει πρόβλεψη για αυτού του είδους τη χρήση. Και αυτή σε πολλά website απλά δεν υπάρχει γιατί δεν έχει προβλεφθεί από το σχεδιασμό τους.
6. Συμβατότητα με mobile συσκευές
Λέγοντας συμβατότητα με mobile συσκευές, ευνοούμε το website να εμφανίζεται σωστά σε αυτά.
Να προσαρμόζει την εμφάνισή του, ώστε να εμφανίζεται πλήρως, άνετα και λειτουργικά σε μία mobile συσκευή όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet. Να είναι δηλαδή responsive.
Και αυτή η απαίτηση δεν είναι μόνον σεβασμός προς τον πελάτη και αύξηση των πιθανοτήτων να βρούμε νέους πελάτες.
Από το 2017, η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, θέτει ως προϋπόθεση για καλό ranking (σειρά εμφάνισης), ένα website να είναι είναι responsive.
Και όμως υπάρχουν χιλιάδες εταιρικά website που δεν είναι responsive το 2019!
7. https VS http
Από το 2016, η Google τιμωρεί τα website που δεν χρησιμοποιούν ασφαλές πρωτόκολλο https, εμφανίζοντάς τα σε χαμηλότερες θέσεις στα οργανικά αποτελέσματα.
Το πρωτόκολλο https εγγυάται την κρυπτογράφηση και ασφάλεια των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ του website και του επισκέπτη.
Κι όμως πάρα πολλά εταιρικά website δεν χρησιμοποιούν αυτό το πρωτόκολλο.
Κι αυτό μπορούσε να αποτελεί δικαιολογία μέχρι πριν από ένα χρόνο λόγω του σχετικά ψηλού κόστους των πιστοποιητικών SSL. Σήμερα όμως αυτό το κόστος έχει εκμηδενιστεί και δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία για τη μη εφαρμογή του ασφαλές πρωτοκόλλου.
Αιτίες και λύσεις
Η αιτία των περισσότερων από τα παραπάνω προβλήματα είναι ότι η επιχείρηση δεν έχει καταλάβει ή δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στην online παρουσία της.
Μπορεί να επενδύει πολλά σε ανακαινίσεις, εξοπλισμό, συνεργάτες, μπροσούρες. Την ίδια όμως στιγμή έχει ξεχασμένο ίσως ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά της στοιχεία.
Το website της και την online παρουσία της.
Αν έχετε τη διάθεση, μπορούμε να βοηθήσουμε. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε.